Nega las in lasišča po kemoterapiji

Kemoterapija je sestavljena iz zdravil, ki preprečujejo hitro razmnoževanje rakavih celic. Na žalost pa citostatiki uničujejo tudi celice, ki so odgovorne za normalno rast las in nohtov. Zato ponavadi med zdravljenjem s citostatiki lasje izpadajo hitro in v veliki količini.

 

Dobra novica pa je, da lasje po končani kemoterapiji ponavadi spet zrastejo.

 

Kako in kdaj lasje na novo zrastejo

Po kemoterapiji začnejo lasje in dlake ponovno rasti po šestih do 12 mesecih, včasih kasneje. na novo zrasli lasje se lahko od prejšnjih razlikujejo po kakovosti in obliki, zaradi odstotnosti pigmenta ali sprememb v pigmentu pa so lahko beli, sivi ali povsem drugačne barve kot prej. Sčasoma se pigment celice vrne v normalno stanje in tudi lasje pridobijo izvirno barvo.

 

Čas zdravljenja lasišča in celotnega telesa je približno enaku trajanju kemoterapije.

 

Nasveti za lase in lasišče

  1. Uporabljajte šampon za suhe in poškodovane lase, dvakrat na teden.
  2. Lasišče temeljito masirajte, da odstranite vse odmrle celice.
  3. Uporabljajte balzam za fine ali poškodovane lase.
  4. Izogibajte se visoki vročini pri sušilnikih za lase.
  5. Pazite pri oblikovanju pričeske, ker so na novo zrasli lasje zelo nagnjeni k lomljenju in trganju. 
  6. Izogibajte se ščetkanju in česanju las s krtačami, ki vsebujejo iglice, ter oblikovanju las z napravami (likalniki), ker je lasišče po kemoterapiji zelo občutljivo.
  7. Lasne dodatke (brez alkohola), kot so pene, spreji za lase in geli, uporabljajte v zmerni količini. Najbolje je izbrati popolnoma naravne izdelke.

 

Kemično ali trajno kodranje

Kemični obdelavi las se je najbolje izogniti, dokler lasje niso dolgi vsaj tri centimetre. Za lepo oblikovano pričesko uporabite nežne navijače.

 

Mnogi bolniki ne prenašajo kemičnega trajnega kodranja.

 

Barvanje las

Barvanje las draži občutljivo lasišče in se ga je treba izogibati, dokler se dober občutek na lasišču povsem ne vrne. Po popolni ozdravitvi lasišča lahko lase barvate z naravnimi zeliščnimi barvami za lase, ki jih lahko izberete tudi v našem podjetju

 

Beljenje las v tem obdobju izrecno odsvetujemo.

 

Otroci

Otrok naj se sam odloči,kako želi ravnati v obdobju brez las, in če se odloči za lasuljo, naj si sam izbere najprimernejšo. Potrebujejo skrbno nego in veliko nežnih objemov, razumevanje in ljubezen, tako od staršev kot tudi od zdravnikov.

 

MEDICINSKI PROGRAM
PROGRAM ZA POMOČ PO KEMOTERAPIJI