Vzroki izpadanja las

Pri naravni menjavi las izpade do 100 las na dan. To so betičasti lasje, katerih življenjski ciklus se je iztekel in jih bodo nadomestili enaki lasje. Če pa lasje izpadajo obilneje in se pojavijo plešasti ali razredčeni predeli, govorimo o pretiranem izpadanju las.

 

Glede na vzroke nastanka in videz razlikujemo tri vrste izpadanja las:

  • izpadanje las pri moških,
  • krožno izpadanje las,
  • simptomatično difuzno izpadanje

 

 
Izpadanje las pri moških

 

V povprečju večji izpad las pri moških opažamo na temenu, pri nekaterih pa lasje izpadejo nad čelom. Pri nastanku pleše lasni mešički v lasišču odmirajo.

 

Las izpade v mejah naravne menjave kot betičasti las, vendar pa se lasni mešiček ne povrne več v prvotno velikost, zato je novi las tanjši. Naslednja rast je krajša, tako da las ne doseže več prejšnje dolžine. Sčasoma zraste le še fin, tanek las, puh, in na koncu lasni mešiček odmre. Na gladki koži glave lahko komaj še zaznamo odprtinice lasnih mešičkov.

 

Za moško plešavost ni zdravila, nekoliko lahko le odložimo njeno pojavljanje. 

 

 

Pojav moške pleše pri ženskah

 

Ob menskih spremembah nastaja v ženskem telesu manj ženskih hormonov, povečuje pa se količina androgenov. Če je teh preveč, se lahko na tipičnih predelih lasišča pojavi moška pleša. Lasje se lahko močno razredčijo tudi zaradi hormonskih motenj že pred menopavzo.

 

Pomagati si je mogoče s hormonskim zdravljenjem, ki ga predpiše zdravnik.

 

 

Alopecija

 

Pri krožnem izpadanju las ali alopeciji areati nastanejo v zelo kratkem času na lasišču okrogli plešasti predeli. Krožno izpadanje las se zgodi zaradi zakrnevanja celotne lasne zasnove, ki se spremeni na velikost lasnega mešička dlake. Tako pomanjšan lasni mešiček proizvaja vedno manjše lasne koreninice in lasje, ki zrastejo iz njega, po obliki spominjajo na vejico.

 

Včasih pred popolnim izpadom las nastopi čas mirovanja (telogen). Včasih lahko lasje odpadejo med stopnjo rasti v anagenski stopnji in iz odmirajočega lasnega mešička, tako da so njihove koreninice brez nastavkov. Ob robu plešastih predelov so pogosto dva do tri milimetre dolgi odlomljeni lasni štrclji, ki so se pravkar ločili od papile ter jih zato zlahka in brez bolečin izpulimo.

 

Iz te oblike plešavosti se lahko razvije zelo huda popolna pleša (alopecija totalis), tako da v nekaj mesecih odpadejo vsi lasje, dlake po telesu, trepalnice in obrvi. Če izpadejo tudi dlake po telesu, govorimo o alopeciji universalis.

 

Vzroki za alopecijo niso znani, možnosti ozdravitve pa so pri različnih oblikah alopecije areate različne. Pri lažjih oblikah na golih predelih po nekaj mesecih lasje spet zrastejo; najprej so puhasti in svetli, celo brezbarvni, takoj ko lasna zasnova pridobi celotno sposobnost delovanja, pa las znova doseže prejšnjo dolžino in barvo. Pri hujših oblikah krožnega izpadanja las so možnosti ozdravitve majhne, zdravljenje pa poteka pod zdravniškim nadzorom.

 

 

Simptomatično difuzno izpadanje las

 

Vse oblike izpadanja las, ki so simptom bolezni ali sprememb v telesu, imenujemo simptomatične difuzne. Do njih pride zaradi sprememb v naravnem procesu izmenjave las.

 

V teh primerih:

  • je izpadanje las simptom neke resne bolezni,
  • lasje pogosto izpadajo difuzno (brez očitnega vzorca), tako da se razredčijo lasje po vsem lasišču.

 

 
Spremembe v stopnji rasti

 

Telesne spremembe vplivajo tudi na stopnjo rasti las, ki je lahko:

  • prekinjena,
  • predčasno zaključena,
  • podaljšana.

 
Citostatiki in rentgenski žarki zaustavijo celično delitev in tako prekinejo rast. Lasje po dveh ali treh tednih izpadejo. Na lasnih koreninah je viden prelom, in takoj ko škodljivi vplivi popustijo, si lasna papila spet opomore ter po dveh ali treh mesecih začno popolnoma novo rast.V lasu se še zaključi prehodna faza in faza mirovanja, tako da po približno treh mesecih betičast las izpade. Lasje se redčijo in nastanejo goli predeli, ko pa vzrokov izpadanja las ni več, se začne nova faza rasti las.

 

Ženski hormoni (rumena telesca), ki nastanejo v nosečnosti, vsebujejo pa jih tudi kontracepcijske tabletke, lahko stopnjo rasti las podaljšajo, kakor hitro pa se hormonsko razmerje spremeni ali normalizira, se za te lase začne prehodna stopnja. Približno po treh mesecih izpadejo kot betičasti lasje, lasje so razredčeni, vendar ni plešastih predelov. Ker pa je bila stopnja rasti podaljšana, se bodo lasje, ki so v tem času izpadli, pozneje nadomestili.

 

 

Plešavost zaradi zunanjih vplivov

 

Tudi mehanske poškodbe lasnega mešička lahko povzročajo plešaste predele; ponovna rast je odvisna od stopnje poškodbe lasnega mešička. Zelo pogost vzrok je nategovanje las (konjski rep, sponke na lasnih vložkih, bolezensko puljenje las – trihotilomanija), ki lahko lasno papilo tako poškoduje, da nastane pleša.

 

Zaradi kemikalij ali opeklin se lahko poškoduje usnjica, ker v sekundarni ali brazgotinasti koži ni lasnih mešičkov, pa zato ti predeli ostanejo trajno goli. Drugače pa po poškodbi korenskega ovoja lasje znova rastejo.

 

MEDICINSKI PROGRAM
PROGRAM ZA POMOČ PO KEMOTERAPIJI